Meesterhuiswerk


Zo werkt het meesterhuiswerk: 
In een hoge hoed zitten briefjes met alle namen van de leerlingen. Elk kind heeft een Nederlands spreekwoord, een gezegde of uitdrukking gekozen en op dat briefje geschreven.

Regelmatig wordt er een naam uit die hoed gehaald en dan begint mijn huiswerk, want ik ben de meester uit het woord Meesterhuiswerk. De opdracht voor mij is om een tekening te maken over de door het kind gekozen uitdrukking. En dan juist niet letterlijk, want uitdrukkingen zijn er om figuurlijk iets duidelijk te maken. Dus geen ogen in zeilen en hakken op takken.

Maar uiteraard wel in elke tekening: een dodo, drie muizen, een sleutel, een kruk en -omdat  de leerlingen op de Piramide zitten: een kleine piramide. 

Als de tekening af is, is hij te zien als achtergrond op het digibord in de klas. De kinderen van groep 6 gaan in groepjes verzinnen hoe de uitdrukking van toepassing kan zijn op de tekening. En tijdens het wekelijkse dictee verwerk ik de woorden in een verhaal dat bij de tekening past. 


Hieronder zie je enkele voorbeelden van het Meesterhuiswerktekeningen uit het eerste jaar. 2018-2019. Toen waren het nog kleine tekeningen, nu zijn het paginavullende illustraties. 

De nieuwe tekening verschijnt elke keer op de hoofdpagina en in het archief kun je alle oude tekeningen terugvinden. 




Elkaar in de haren vliegen Rekwisiet: een legendarische dodo


Achter de wolken schijnt de zon Voorwerp: een magische roos
De Draak Steken Rekwisiet: een eenhoorn
Slapen als een roos Rekwisiet: een aap
In de bonen zijn Voorwerp: een magische boon



Een goed Belegde Boterham Verdienen
Voorwerp: de Tardis van Doctor Who
Met De Schrik Vrijkomen
Attribuut: een panter die kan vliegen
Met de neus op de feiten gedrukt worden 
Rekwisiet: een pratend konijn.







1 opmerking: