20190127

Hoog van de toren blazen

"Wauw, de Nieuwe Bavo van Lego! Kijken hoe snel ik die kan maken."
"Mij lukt het in een dag. Of nee, misschien wel sneller!"
"Echt, pap?"
"Tuurlijk, maar misschien niet vandáág, want ik moet zo boodschappen doen."
"Ik ben al begonnen, maar waar is de bouwtekening?" 

Van de echte Nieuwe Bavokerk in Haarlem waren heel veel bouwtekeningen. Het duurde ruim dertig jaar voordat de kerk klaar was, maar er werd niet de hele tijd gebouwd. Er was een lange pauze omdat het geld op was. Voor de torens werden verschillende ontwerpen gemaakt. De torens die uiteindelijk gebouwd werden lijken plat, maar zoals je ziet in de legotorens die de dodo al gebouwd heeft, hebben ze wel een schuin dak, alleen zie je dat vanaf beneden niet. 

De kinderen van groep 7 hebben het wel gezien, want zij hebben de tweehonderdvijfenzeventig treden van de klokkentoren beklommen en hadden toen uitzicht over heel Haarlem. Althans, als het niet zou sneeuwen en zo mistig zou zijn geweest. Nu konden we nog net de andere toren zien en mijn huis, blazend in je handen van de kou.

Is dat dan ook meteen Hoog van de toren blazen, de uitdrukking waar Obaid voor koos? 

In de tekening herken je misschien naast de torens van de Bavokerk een stoel en een lamp van Gerrit Rietveld. Van Obaid mocht ik een combinatie tekenen van de Nieuwe Bavo en Rietveld. Ik koos ervoor een legopakket te maken van de kathedraal. Op google zag ik dat veel mensen het Rietveld-Schröderhuis van lego hebben gemaakt. Dus als je met lego bouwt, ben je een beetje Rietveld!

Deze boekenkastjes heeft Rietveld niet bedacht, maar die heeft mevrouw Schröder zelf aan haar huis toegevoegd. [Dat wil ik ook gaan doen thuis!]

Ik vind het raam- en deurbeslag in het Rietveld-Schröderhuis opvallend traditioneel. Zou Gerrit Rietveld het niet belangrijk hebben gevonden om ook dit heel strak en recht te maken, zoals de rest van het huis? 


Dit plankje vind ik heel grappig, vooral vanwege de standaardsteun [weliswaar De Stijl waardig zwart], die nu nog steeds bij de bouwmarkt te vinden is. Het hangt op het toilet van het Rietveld-Schröderhuis. Zou er een wc-rol op hebben gestaan? Of de wc-eend? Of helemaal niets? 


Toen Rietveld deze glazen boenkasten bedacht en maakte, was het nog hoogst ongebruikelijk om glazen keukenkasten te hebben. 

In het echte huis van mevrouw Schröder zijn het kopje en de steen te vinden die ook op de kruk in de tekening liggen.

Gerrit Rietveld vond het mooi dat binnen en buiten in elkaar overlopen, dat zag je al goed in zijn eerste zelf ontworpen huis huis, uit 1924. Bijvoorbeeld bij het plafond, dat door lijkt te lopen naar buiten. Het vloerkleed op de tekening is net een groene legoplaat, waarmee de tekening ook tegelijkertijd binnen en buiten is.  

De boom in de tuin van het Rietveld-Schröderhuis lijkt wel een beetje op de boom van Mondriaan -een collega van Rietveld bij de Stijl. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten