![]() |
Zoek de twee verschillen... |
"Laat ik dit jaar op tijd beginnen met het verven van alle paaseieren", zei Paashaas. Hij pakte de mand met eieren, die toch niet meer mochten worden gegeten na de Carnaval, en zette hem op tafel. "Zijn ze al gekookt?" "Ja," knikte de dodo, hij klom op de teugel van de mand, "vanmorgen. Het vasten tot Pasen kan nu echt beginnen."
"Brr" Paashaas bibberde, "Zijn we veertig dagen even veilig. Maar voor je het weet is het kerst en moet je als haas je leven weer vrezen." "Mja," de dodo lachte schamper, "Ik ken het gevoel; ik ben in de Gouden Eeuw al uitgestorven." "Oja, sorry." "Ach, als ik er even niet over nadenk, is het ook niet zo erg", zei de dodo. "Zullen we de verfspullen pakken?"
... Hoe kan dit verhaal aflopen zodat het spreekwoord dat Mido koos: in de aap gelogeerd, erop van toepassing kan zijn? [Het verhaal dat dit spreekwoord is voortgekomen uit de Amsterdamse Herberg Het Aepje -waar het vol zou zitten met vlooien en je dus mooi in de aap gelogeerd bent- is erg onzeker, want er is nooit hard bewijs voor in de archieven gevonden.]
Op de tekening zie je dat deze Paashaas [zijn er meer dan één?] de eieren wil gaan verven. In het boekje dat op tafel ligt staan voorbeelden. Daarin zie je ook de kruk en personen met judokleding. Want dat moest erin. En de mand met eieren herbergt veel meer dan alleen gekookte eieren die katholieken in de veertigdagentijd niet mochten eten [net als vlees]. Eigenlijk is het een omgekeerde ramadan: eerst feest en dan vasten. Het suikerfeest is juist net andersom, namelijk ná het vasten. Alleen doet bijna niemand die carnaval viert meer aan het veertig dagen vasten. Zou het de ramadan ook zo vergaan zijn over een paar eeuwen?
Net als vorige week ook nu weer twee tekeningen die heel erg op elkaar lijken. Want nu was ik weer iets vergeten. twee dingen zelfs. Vorige week zag Ensar het meteen: de streepjes op het kleed. Klopt! Wie in groep 7 ziet het nu als eerst?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten