20190331

Mysterieuze drup


Deze week mochten Fatima en Aryan een fragment schrijven. Zij schreven over een mysterieus gedruppel en een onheilspellende nacht met schaduwstemmen.

FRAGMENT FATIMA & ARYAN
In de nacht lag ik te slapen. Opeens hoorde ik de deurbel. Ik opende de deur en keek naar buiten, maar er was niemand. Toen ik weer naar boven ging hoorde ik weer de deurbel. Toen riep ik mijn vriend. Mijn vriend zei: "Wat is er?" Ik zei: "Er is gevaar; er belt steeds iemand aan de deurbel." Opeens hoorde ik een bliks en zag op het raam een schaduw. Ik wreef in mijn ogen en de schaduw verdween. Ik belde de politie, maar die nam niet op. Toen hoorde ik een piep. Opeens hoorde ik een schaduwstem die zei: "Ik sta voor je deur." Ik deed snel de telefoon uit. Daarna hoorde ik een drup. Daarom ging ik naar beneden. Toen ik steeds dichterbij de keuken kwam hoorde ik de drup harder. Drup. Drup! DRUP! Toen ik bij de keuken was zag ik niks en hoorde ik niks. Opeens hoorde ik weer de deurbel. Ik ging naar de deur. En ging naar buiten. Ik zei: "Hallo, wie is daar?" Ik keek naar links en zag een schaduw die steeds dichterbij kwam...

In de tekening zie dat de muizen bibberend van angst onder de deken zijn gekropen. De dodo zit bovenop het hemelbed, met bibberende snavel, maar naast hem staat een belletje. Komt daar het geluid vandaan? En dat gedrup?

20190323

Sarah Ster in het winkelcentrum

Jinane en Rami schreven een spannend en onheilspellend moment dat zich afspeelt in een winkelcentrum. Misschien wel in hetzelfde winkelcentrum als het verhaal van Aya en Maysaa, van twee weken geleden. Dat is dan wellicht wel een winkelcentrum waar je een blokje voor om moet lopen. En dan om er vandáán te gaan en niet ernaartoe.

FRAGMENT JINANE EN RAMI:

Sarah Ster in het winkelcentrum 

Sarah Ster ging naar het winkelcentrum en er was bijna niemand. Het was heel rustig, maar er was iemand met een zwart masker. Sarah Ster vond het heel eng. Ze was toen erg bang maar vroeg wie het was. Het was... Degene kwam steeds dichterbij en dichterbij tot hij vlak voor haar stond. Ze wou de politie bellen, maar haar telefoon werd afgepakt. Hij liep steeds naar voren tot Sarah in een hoekje zat. Hij bond haar vast en toen zat hij naast haar. Hij ging vragen stellen, totdat Sarah Ster een harde gil gaf en toen hoorde ze mensen lopen. Het was Hamid. Ahmed stond op de uitkijk. Hij waarschuwde degene met het masker dat er mensen aankwamen...

Op het hoge middengedeelte van de betegelde bank staat een kunstwerk van neonbuizen in de vorm van de kruk. De witte muis sleept op de grond een sleutel naar het vastgebonden meisje op de bank. Aan de andere kan een meisje dat haar zwarte bivakmuts heeft afgedaan en iets hoort...

20190317

Bij jezelf te rade gaan

Oumaima is de de laatste leerling die uit de hoge hoed is gekomen om een uitdrukking te kiezen. Ze koos voor bij jezelf te rade gaan.

Als je huiswerk steeds niet af is, maar je kent wel het tijdschrift Ostern uit je hoofd, moet je misschien even bij zelf te rade gaan.

Kan die tafel eigenlijk wel? Je ziet zo dat die ene poot niet klopt. Maar de poten van de dodo gaan om de buis heen, dus zit er wel een blad in de tafel?

Achterop het tijdschrift [wat betekent eigenlijk Ostern?] staat een meisje met een haarband in de vorm van een eenhoornhoorn én een ijsje met discodip. De drie muizen zijn op weg naar een blokje kaas met een vlag. Maar niet de Nederlandse vlag. Hebben ze soms met elkaar te maken: het vlaggetje, het boekje op de kruk en het tijdschrift? Het boek op tafel trouwens ook, en niet alleen qua titel, maar ook qua tekst op de rug van het boek. Vergelijk het maar eens met hoe de titel op de rug van een Nederlands boek staat.

Nu ga ik weer twee leerlingen uit de hoge hoed halen die samen een verhaal verzinnen waar de tekening van volgende week over zal gaan.







20190309

Nieuw soort Meesterhuiswerk


Alle kinderen zijn aan de beurt geweest [Oumaima: jij bent vandaag], maar het Meesterhuiswerk gaat door. Vanaf nu trek ik elke week twee kinderen uit de hoge hoed die samen een een fragment schrijven van een spannend verhaal. Hoe het verhaal verder gaat, gaan de kinderen in groepjes verzinnen en laten zien aan de rest van de klas. Hoe ik het me voorstel zie je nu elke maandag in een nieuwe Meesterhuiswerktekening.

Deze week een fragment dat Aya en Maysaa samen verzonnen:

Onweer in het bos

De vier vriendinnen Maddie, Holly, Maysaa en Aya hebben net geshopt.
Maddie stelde voor om te gaan wandelen in het bos.
Maysaa zei: "Maar het wordt slecht weer".
"Nee,"zei Maddie, "Het wordt geen slecht weer."
"Echt wel!" "Echt niet!" FLITS! Aya is weg! "Oh nee!"
schets
Op de tekening zie je een houten roltrap. In 1900 werd deze uitvinding voor gepresenteerd op de Wereldtentoonstelling in Parijs. De firma Otis Elevator Company kocht het patent en ging op grote schaal roltrappen maken en verkopen. Dat doen ze tot op de dag van vandaag!
In Nederland werd de eerste roltrap in 1926 gebouwd in het warenhuis van de Bijenkorf in Den Haag.
Het Wynyardstation in Sydney, Australië, kreeg in 1931 een houten roltrap. Na tachtig jaar moest die vervangen worden. Maar de oude is niet weggegooid. De Australische kunstenaar Chris Fox toverde de traptreden om in een soort Möbiusband aan het plafond van het station. 

20190303

In de aap gelogeerd

Zoek de twee verschillen...

"Laat ik dit jaar op tijd beginnen met het verven van alle paaseieren", zei Paashaas. Hij pakte de mand met eieren, die toch niet meer mochten worden gegeten na de Carnaval, en zette hem op tafel. "Zijn ze al gekookt?" "Ja," knikte de dodo, hij klom op de teugel van de mand, "vanmorgen. Het vasten tot Pasen kan nu echt beginnen."
"Brr" Paashaas bibberde, "Zijn we veertig dagen even veilig. Maar voor je het weet is het kerst en moet je als haas je leven weer vrezen." "Mja," de dodo lachte schamper, "Ik ken het gevoel; ik ben in de Gouden Eeuw al uitgestorven." "Oja, sorry." "Ach, als ik er even niet over nadenk, is het ook niet zo erg", zei de dodo. "Zullen we de verfspullen pakken?"


... Hoe kan dit verhaal aflopen zodat het spreekwoord dat Mido koos: in de aap gelogeerd, erop van toepassing kan zijn? [Het verhaal dat dit spreekwoord is voortgekomen uit de Amsterdamse Herberg Het Aepje -waar het vol zou zitten met vlooien en je dus mooi in de aap gelogeerd bent- is erg onzeker, want er is nooit hard bewijs voor in de archieven gevonden.]

Op de tekening zie je dat deze Paashaas [zijn er meer dan één?] de eieren wil gaan verven. In het boekje dat op tafel ligt staan voorbeelden. Daarin zie je ook de kruk en personen met judokleding. Want dat moest erin. En de mand met eieren herbergt veel meer dan alleen gekookte eieren die katholieken in de veertigdagentijd niet mochten eten [net als vlees]. Eigenlijk is het een omgekeerde ramadan: eerst feest en dan vasten. Het suikerfeest is juist net andersom, namelijk ná het vasten. Alleen doet bijna niemand die carnaval viert meer aan het veertig dagen vasten. Zou het de ramadan ook zo vergaan zijn over een paar eeuwen?

Net als vorige week ook nu weer twee tekeningen die heel erg op elkaar lijken. Want nu was ik weer iets vergeten. twee dingen zelfs. Vorige week zag Ensar het meteen: de streepjes op het kleed. Klopt! Wie in groep 7 ziet het nu als eerst?