Zoek de verschillen tussen en beide tekeningen. [Spoiler Alert: zwarte lijnen op het kleed. Ik was er een paar vergeten over te doen na het inkleuren van het gouden kleed.] |
Waarom is deze dame aan het eind van haar latijn? Heeft ze het lied al heel vaak gezongen en moest het telkens over? Net zo lang tot het helemaal perfect was? Of zingt ze zelfs in het Latijn? Ze heeft wel een mooie studio, met op de vloer een kleed voor de akoestiek [met daarop gouden rozen, daar koos Cemre voor.] En een prachtige microfoon [afgekeken van een jaren dertig radiostudio. Alleen de vloerstandaard heb ik elf verzonnen]. Ze mag trouwens niet te ver naar achter stappen, want dan is ze aan het eind van haar koptelefoonsnoer. De uitdrukking aan het eind van je Latijn zijn [met hoofdletter] bestaat in de Franse taal al bijna een half millennium. In het Nederlands is hij nog niet zo lang in gebruik.
Het Latijn was een taal die vooral door rijke mensen werd geleerd en gebruikt en kerkdiensten waren in het Latijn. Het leren van de taal kostte veel tijd. Ook nu nog. Maar het is ook heel leuk, omdat veel woorden die we nu nog gebruiken voortkomen uit Latijnse woorden. Zelfs in sommige maandnamen zitten nog stukjes Latijn: september, oktober en december bijvoorbeeld. Dat waren vroeger de zevende, achtste en tiende maand. Voordat we besloten het jaar met januari te laten beginnen, begon hij met maart. Ook veel logischer: nieuw jaar, bijna lente. Nieuw jaar, dus de laatste maand -februari- heeft minder dagen dan de rest. [En het zou best handig zijn qua feestdagen: dan zitten Sinterklaas, kerst en Oud & Nieuw minder opeen.]
Omdat de meeste mensen én gelovig én arm waren, gingen ze braaf naar de kerk. Maar omdat die arme mensen de taal nauwelijks begrepen, waren ze waarschijnlijk halverwege de kerkdienst de draad al kwijt: hun woordenschat Latijn was op: ze waren aan het eind van hun Latijn.
En dan de rijken. Die moesten de taal onder de knie krijgen. En uren, dagen studeren. Jaren. Voordat ze aan het eind van hun Latijn waren waren ze al aan het eind van hun Latijn!
En dan de rijken. Die moesten de taal onder de knie krijgen. En uren, dagen studeren. Jaren. Voordat ze aan het eind van hun Latijn waren waren ze al aan het eind van hun Latijn!