20201229

Uren, dagen, maanden, jaren ...

... vliegen als een schaduw heen. 

Deze woorden komen uit een lied van Rhijnvis Feith iit 1805. De woorden hebben qua betekenis nog niets ingeboet. 

Dus met terugwerkende kracht komen er nog feestdagentekeningen aan, de komende tijd. 

20201225

Het oog wil ook wat

De eerste aankondiging was dit: 
Voor deze uitdrukking staat een wasrek met kersttruien in de planning. 
Dat is het ook geworden. 

20201220

In je vuistje lachen

Hoe de uitdrukking in de tekening tot eh ... uitdrukking komt [...] weet ik nog niet. Maar het wordt sowieso een kersttekening. 

20201129

Zwemmen in het geld

Zuzanna koos voor zwemmen in het geld. 

Sinterklaas loop na het eten nog even ene rondje door de stad. Het is lekker rustig. Hij kijkt naar al het speelgoed in de vitrines. Als ik kon zwemmen in het geld en al die cadeaus kon kopen, dacht hij, wat zou ik er dan mee doen? Maar Sinterklaas hoefde daar niet lang over na te denken: weggegeven natuurlijk! Hij keek nog even blij naar al het moois en liep toen tevreden terug naar huis. 


20201103

Hart van goud

Brr, de nachten worden kouder. De muizen die in de brievenbus wonen bibberen de hele nacht. Niemand doet.meer een oog dicht door het tandengeklapper. 
Gelukkig is daar de dodo. Hij heeft warme sjaals voor ze meegenomen, waar ze zich 's nachts in kunnen wikkelen. 

20201006

Op adem komen



Pff, je wilt best even op adem komen als je de goten aan het ontdoen bent van bladeren.


Deze tekening voor Ayman begint ook vorm te krijgen. 

20200922

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan

Zodra groep 7 heeft gediscussieerd over hoe de uitdrukking Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, het best past bij deze tekening, kan Aaliyah een verhaal kiezen en wordt het tekstvak gevuld. 

20200919

Door de knieën gaan



Er klonk getik van een ladder die tegen de buitenmuur werd gezet. Even later kwam het boze gezicht van de kabouter voor het raam tevoorschijn. “Zou hij boos zijn vanwege de muziek?”, fluisterde de tovenaar. “Of is er iets anders aan de hand?” “Geef terug!”, riep de kabouter, “Nu!” Hij klopte tegen het raam en balde zijn vuist. “Dodo”, zei de tovenaar, weet jij hier soms iets van? 
“Eh”, de dodo verschool zich een beetje achter een pilaar.  Er ging een wenkbrauw omhoog bij de tovenaar: “Heeft het soms met die grammofoonspeler te maken?” “Ehm”. De dodo twijfelde even voor hij antwoord gaf. Toen ging hij door zijn knieën: “ja, ik heb hem zonder vragen meegenomen.”

20200823

Een nieuw schooljaar

Vorig jaar zijn er vijfentwintig Meesterhuiswerktekeningen bijgekomen. 

Dit jaar zullen dat er - als er geen leerlingen komen of gaan - drieëntwintig zijn. 

De kinderen van groep zeven hebben allemaal al een uitdrukking gekozen die nog niet eerder aan de beurt is geweest. 

Volgende week grabbel ik de eerste namen uit de hoge hoed!

20200811

Wie A zegt, moet ook B zeggen


Straks komt de herfst weer en is het hartstikke donker in mijn paddenstoel, denkt deze kabouter. Dus laat ik nu vast beginnen met het wegkapen van het gras rondom. Maar wàt een werk zeg. 
Éven uitrusten hoor. Glaasje water, boterham.
En dan weer door, want wie a zegt, moet ook b zeggen, aldus de uitdrukking die Fatih koos. 

Overigens schrijft OnzeTaal ons voor dat als losse letters gebruikt worden in uitdrukkingen zoals deze, ze klein moeten worden geschreven. Het mogen alleen hoofdletters zijn als daar speciale aanleiding voor is, zoals bij T-shirt: het shirt heeft de vorm van een hoofdletter t. Als je daar de kleine letter voor gebruikt past je shirt niet meer. 

De paddestoel in deze tekening is gebaseerd op de Koperrode Spijkerzwam, die ik zag staan in Reader's Digest Veldgids voor de Natuurliefhebber, Paddestoelen van West- en Midden-Europa, uit 1982, dat toen ik klein was bij ons in de boekenkast stond en dat nu in mijn tekenkamer staat. 

Dit was de laatste van drie per ongeluk nog ongepubliceerde tekeningen van afgelopen schooljaar.

Iemand van haver tot gort kennen


Neen hoor, je hoeft niet te vertellen wat je in dit boomrestaurant wilt eten of drinken: ze kennen al hun gasten van haver tot gort, zoals de uitdrukking van Beyda ons voorschrijft. De muis bijvoorbeeld wil een blokje kaas bestellen, maar de ober reikt het hem al aan! 

Als je nou altijd twijfelt over wat je wilt eten en drinken is dit een perfecte plek om naartoe te gaan, want het personeel weet het beter dan jij. Maar hoe kom je daar? Er loopt een ingewikkelde route door het bos naartoe, waarbij je makkelijk verdwaalt als je hem niet van haver tot gort kent. 

Dan misschien toch maar een andere plek kiezen - en zelf nadenken wat je nou eigenlijk het liefst wilt eten en drinken. 
 
Dit was de tweede van drie per ongeluk nog ongepubliceerde tekeningen van afgelopen schooljaar.

Beter één vogel in de hand, dan tien in de lucht

In de tekening voor Safae hebben ze beter één vogel in de hand dan tien in de lucht. Dat vinden de kabouters wonende in de kleine paddenstoelen naast de reuzenpaddestoel. Zij zijn blij dat zij zij niet zo veel onderhoud hoeven te plegen aan hun paddenstoel. 
Ze zijn  ook erg blij met deze regenbui -weliswaar niet van natuurlijke oorsprong, maar beter één druppel op je paddenstoel dan tien ernaast, want dat water geven met die reuzengieter levert prachtige watervallen op. 

Dit was de eerste van drie per ongeluk nog ongepubliceerde tekeningen van afgelopen schooljaar.

20200730

Ergens je tanden in zetten


Er komt een zware storm aan!
We moeten op tijd bij de vuurtoren aankomen. Zet je taanden erin! 
Neef Kabouter staat al klaar om ons te verwelkomen.
Met warme koffie en handdoeken. En misschien zelfgebakken koekjes.
Doorroeien! 

Zo fris als een hoentje

Omdat deze koning in de hoogste toren van zijn kasteel slaapt, doet hij iedere ochtend en avond gymnastiekoefeningen om soepel de trappen op en af te kunnen blijven lopen. 

Zo blijft hij zo fris als en hoentje. Dit is zijn ochtendgymnastiek en er staat al een ontbijtje klaar voor als hij de oefeningen volbracht heeft. Ondertussen geniet hij van het verre uitzicht over zijn rijk. In de tekening bij de uitdrukking Als je het over de duivel hebt, trap je hem op zijn staart, is deze toren zelfs al te zien. 

De kabouter in de andere toren doet niet aan gymnastiek en is ook niet zo goed in traplopen. Hij leest liever een boek [hoewel dat eventueel ook  kan terwíjl je traploopt]. En als hij naar beneden of boven wil, vraagt hij een vogel en gaat dan als een soort Nils Holgersson van of naar zijn toren. 

.  

20200704

Als je het over de duivel hebt, dan trap je hem op zijn staart.

Het eerste idee voor een tekening bij deze uitdrukking van Yousra was een kabouter voor de ingang van een muizenhol. Hij bukt om naar binnen te kijken. In het muizenhol staat een muis in een pan champignonsoep roeren. Wat een toeval: de muis maakt paddenstoelensoep, denkt aan de kabouter die dan plotseling voor de deur staat.
Maar toen werd het zulk prachtig weer en wilde ik een buitenscène tekenen.

En voor ik het merkte waren ook de rollen omgedraaid. De kabouter heeft een trap-op-je-staart met de [Paas]haas en de haas dan weer met de muizen. De kabouter die wortels uit de moestuin haalt en daardoor aan de haas denkt was het eerst. Toen de tekening min of meer klaar was heb ik hem met groep 7 bekeken en bedacht de klas nog iets extra's. 

Want zou het niet leuk zijn om de muizen een paasei te geven? Die de haas misschien wel verloren is op zijn route door het bos? Daarmee wordt de haas dan ook definitief een Paashaas. Vervolgens heeft de Paashaas een blokje kaas in zijn mandje gekregen waardoor hij weer verbonden is met de muizen. 

 De toren op de achtergrond is vast een kijkje naar de volgende tekening; je vindt hem terug op de tekening voor Hanen [bij de uitdrukking Zo fris als een hoentje]. 

20200616

Wie de bal kaatst kan hem terug verwachten


In deze boomstam wonen kabouters. Uiteraard. Voor hen geen paddenstoel, alleen dan als balkon. 
Kabouter Links houdt zijn buxusjes netjes bij, maar Kabouter Rechts is een stuk minder groen in de vingers. Hij laat de planten lukraak over de balkons van zijn buurman groeien. En ondanks een aantal goede gesprekken blijft hij dit doen.

Boven zijn eigen balkons knipt hij alle bloemen eraf - geen stuifmeeloverlast voor hem - maar zijn buurman blijft last houden van kriebelende planten in zijn neus. Dus bedenkt hij: prima, ik geef ze wel water, die planten van mijn buur. Lekker ruim, over het balkonhek heen. Hoppa.
Wie de bal kaatst, kan hem terugverwachten. 

Iets door de vingers zien


Rennen! De muis vliegt bijna over de brug, op weg naar de halte. Haalt hij het nog? Zou het door de vingers gezien worden als hij te laat komt? Of zou hij zó hard gaan dat de snelheidslimiet wordt overtreden en dat dát door de vingers moet worden gezien? 

Groep 7 had nog veel meer door-de-vingers-zien ideeën bij deze tekening. 
Bijvoorbeeld bij de beer rechts onderin. Die daar overigens zit doordat in het werkstuk van Israe een opdracht was opgenomen: 'Meester, u houdt van tekenen. Kunt u - als u tijd heeft - een ijsbeer tekenen, maar dan niet één in de kou, maar juist in de warmte?'

Aldus geschiedde. 



20200522

Dat is uit den boze

De kabouter is een gevaarlijke afdeling in het tuincentrum binnengewandeld. het staat er vol met vleesetende planten, ieder met zijn eigen voorkeur. Zie jij wat elke plant het lekkerst vindt?

Er een potje van maken


Maakt de dodo er een potje van, omdat hij struikelt over de puzzel en alle stukjes in het rond vliegen? Of de muis, omdat hij de puzzel verkeerd legt? Of gaat het misschien over de bloemengieter die aan het overstromen is?

20200417

Iemand tegen je in het harnas jagen

Lekkere Paashaas! Alle eieren uit de weide omgeving heeft hij in zijn kruiwagen geladen. En de kabouter maar zoeken naar een eitje voor zijn ontbijt. Hij heeft hem dus flink tegen zich in het harnas gejaagd.