Deze troonswisselingstekening heeft weer een paar bekende details zoals de sleutel en de kruk. Ook de drie muizen, zwart, wit en grijs, zijn te zien, in dezelfde hoedanigheid als waarin ze momenteel in het lokaal van groep 6 verblijven: gekroond. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en ook Koningin Beatrix dragen geen kroon omdat koningen en koninginnen in Nederland worden ingehuldigd en niet gekroond. Misschien hebben ze alleen stiekem tijdens verkleedfeesten in het paleis de kroon op. Of tijdens de carnaval.
Dinsdag aanstaande gaan groep 6 en 7 op schoolreis naar De Efteling, daarom figureert de ingang van dit sprookjesachtige pretpark achter de geknutselde kronen. Die kronen worden vrijdag door alle groepen van de school gemaakt om te dragen tijdens het spelen van De Koningsspelen. Of om, zoals ook te zien, een slinger van te maken. De schaar is tegelijkertijd een verwijzing naar het lintjes doorknippen waar de koninklijke familie bekend om staat maar wat zij slechts sporadisch doen.
De kleuren zijn natuurlijk overwegend rood, wit en blauw van de Nederlandse vlag en oranje door de achternaam van de leden van het Koningshuis. De witte meubelen zijn de Big Shadows lamp van Marcel Wanders uit 1998 en de herenfauteuil model 407 van Gispen uit 1932. Appeltjes van Oranje liggen in een hoed die Koningin Beatrix eens droeg tijdens een staatsbezoek.
Omdat het koningshuis soms ter discussie staat ligt er een rood stempotlood op de grond. Bij de kroontjespen en inkt ligt de overvolle agenda van de koning[in]. Aan de wand twee koninklijke schilderijen. Het zijn toegangskaarten van een museum in Haarlem en in Dordrecht, daar staan vaak details op van kunstwerken. Het linkerschilderij is van Abraham van Strij. De kat bovenop de lijst loert naar de oranje vissen en draagt zelf een kroon als een vissenkom.
De officier van Frans Hals op het rechter schilderij kijkt naar het blokje kaas waar de witte muis naar op weg is. Het is een onderdeel van hetzelfde schilderij als waarvoor groep 6 heeft geposeerd tijdens hun bezoek aan het Frans Halsmuseum. Verderop is te lezen van welke schilderijen de details afkomstig zijn.
Het mantje op de stoel drinkt zwarte koffie. Zijn haren lijken oranje maar dat noem je rood haar. Zijn broek is wel echt oranje en op zijn T-shirt staan heel toepasselijk kronen. Dat zijn overigens wel Zweedse kronen. In Zweden verkopen ze merchandise die er zo uit ziet. De kat die blij op de grond ligt is de kat die ikzelf al jaren teken, maar dan in pop-vorm. Aan de lap hangt een sjerp met één van de vele onderscheidingen die een koning of koningin kan verwerven.
De transistorradio speelt niet het Koningslied, maar 3FM.
De details van de aan de muur hangende schilderijen komen van:
Officieren en onderofficieren van de St. JorisschutterijFrans Hals,1639
olieverf op doek, 218 x 421 cm
Stilleven met bloemen, vruchten, hond en viskomAbraham van Strij, 1782paneel, 92,4 x 72 cm
Hieronder de tekening in Oost Indische inkt, te gebruiken als kleurplaat, met toestemming van mij.
[Hà, ik kan hem toch zo kopiëren en gebruiken?! Jawel, maar je bent een goed mens, dus je vraagt het eerst even.]
Regalia
De regalia of rijksinsigniën symboliseren de macht en waardigheid van de koning. Koning Willem II liet deze in 1840 door verschillende edelsmeden vervaardigen.
De kroon
De kroon symboliseert de soevereiniteit van het Koninkrijk der Nederlanden. De kroon verbeeldt ook de waardigheid van het staatshoofd. Omdat er in Nederland geen kroning maar een inhuldiging is, draagt de koning(in) de kroon nooit op zijn of haar hoofd.
Overige regalia
Naast de kroon bestaan de andere regalia uit:
- de scepter; het symbool voor het gezag van de koning;
- de rijksappel; symbool voor het grondgebied van de koning;
- het rijkszwaard; symbool voor de macht van de koning;
- de rijksstandaard of -banier met het Nederlandse wapen.
Bij een inhuldiging liggen de regalia op de zogeheten credenstafel. Op de tafel ligt tevens een exemplaar van de Nederlandse Grondwet.
BRON: WWW.KONINKLIJKHUIS.NL